Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Димитър Бочев: Всеки има право на памет

Снимка: БГНЕС


Всеки има право на памет, дори един престъпник, а да не говорим за жертвите на комунизма, които са станали жертви на собственото си свободолюбие, на собствения си граждански морал. Това заяви в предаването „Събота 150“ писателят Димитър Бочев.

Останалите държави от бившата съветска империя са светлинни години напред от нас в преработването на зловещото комунистическо наследство. Ние сме отново на опашката и това има своите деструктивни последици за бъдещето ни като нация. /…/ Наред с многото прагматични причини, има и психологически фактор – да преработиш комунистическото наследство значи да изживяваш и преживяваш болка, значи да осъзнаваш вина, морална вина, и да понесеш морална отговорност, включително и твоя собствена вина, вина на гражданин – пасивно или активно участвал в тези кошмарни процеси. /…/ В България няма национална политика, няма национална стратегия за преработване на комунистическото наследство.

Възмездява слабият, силният прощава. За да има прошка, първо трябва да има покаяние, каквото аз не съм чул от никого. Прошката може да се осъществи само на базата на историческата истина, която е недостъпна за младото поколение.

Учредяване на национална агенция „Памет“, чиято задача да бъде разобличаване злодеянията на комунизма и съхраняване на историческата памет за тези злодеяния - това е първата стъпка, без която ние просто нямаме бъдеще, категоричен бе Димитър Бочев.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна