Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Измамници злоупотребяват с предложение в проекта за нов Наказателен кодекс

Снимка: БГНЕС
Измамници използват предложение в проекта за нов Наказателен кодекс и се опитват да измамят хората в малките населени места. От Областната дирекция на МВР в София обясниха, че мъжете, представящи се за инспектори, са искали да влизат в домове и да описват вещи с културно-историческа стойност.

Първият подобен случай от полицията са засекли в събота в ботевградското село Боженица. Четирима мъже са се придвижвали с бял микробус. Те спрели случаен жител, представили се за комисия от министерство и обяснили, че са дошли да правят опис на всички вещи с над 50-годишна история, които според предложенията за нов Наказателен кодекс трябва да бъдат в регистър. След като жителят на Боженица им обяснил, че иска първо да говори с кмета на населеното място, неизвестните мъже изчезнали.

Мариета Иванова, началник на Областната дирекция на МВР в София: До момента на територията на обслужваната област на дирекция София не са регистрирани случаи на такъв вид измами. Обаче широкият отзвук по повод коментарите на проектоизменението на НК, касаещо задължителната регистрация на старинни вещи над 50 години, би могъл да послужи като удобен претекст на измамниците да проникнат до домовете на хората, използвайки тяхното невежество или страх от евентуално наказание. Особено уязвими са възрастните и самотноживеещите хора.

От полицията предупреждават хората за новия начин за измама като допълват, че при среща с подобни мними чиновници, трябва да се подават сигнали в най-близкото поделение на МВР.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна