Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Еколози и кметове с предложения към МОСВ за ПП "Странджа"

| обновено на 04.02.14 в 14:05
Снимка: wwf.panda.org

Опазването на Природен парк "Странджа" обсъждаха в Бургас протестиращи, представители на екологични организации,  кметовете на общините Царево, Приморско и Малко Търново, както и ръководители на държавни институции. На срещата бяха разгледани конфликтните територии, включени в актуализирания Общ устройствен план на община Царево, който според природозащитниците ще доведе до презастрояване на Черноморското крайбрежие.

Бившият директор на Природен парк “Странджа“ Стефан Златаров е освободен от длъжност не по политически причини, а заради редица нарушения и несвършена работа. Това каза депутатът от БСП Атанас Зафиров след срещата в Бургас с представители на екологични организации и кметовете на 4-те общини, намиращи се на територията на парка. Той показа и заповед с "последно предупреждение за уволнение", издадена на Златаров от министъра на земеделието и храните на 26-и октомври 2012-а година.

Заповедта, с която е наказан дисциплинарно Стефан Златаров, е издадена след подробен одитен доклад, констатирал редица нарушения както в счетоводната документация, така и при управлението на Парк "Странджа", каза Атанас Зафиров:

Към документите за поемане на задължения не са прилагани контролни листи. Системата на двойния подпис не е прилагана при всички документи при предния период на изплащане на разходи, с които системно са нарушавани разпоредбите в Закона за устройство на държавния бюджет. През целия одитиран период с разходни касови ордени са изплащани суми на служители за сметка на други лица без пълномощие. Изплащани са фактури без данни за количество и единна цена, без подпис, и т.н. и т.н.

Няма политически мотиви в смяната на ръководството на най-големия природен парк в страната, каза още Атанас Зафиров:

Аз съм изумен с настойчивостта, с която колегите от ГЕРБ продължават да разтягат дъвката "политическо уволнение". Тука трябва да се знаят две неща - първо, тука няма уволнение, тука има по взаимно съгласие раздяла, и второ, държа документи в ръцете си, които показват, че още 2012-а година г-н Златаров е бил наказан с последно предупреждение за уволнение. А това, че тогава той е оцелял благодарение на това, че е бил общински координатор на политическа партия ГЕРБ и на базата на тези безобразия, които са констатирани, не му е потърсена никаква отговорност, не означава, че днеска трябва да се прави някой на герой.

След срещата на представители на екологични организации и местната власт в странджанските общини се взе решение да бъдат изпратени две предложения до Министерството на околната среда и водите. В тях ще се настоява за изготвяне на екологична оценка на Общия устройствен план на Царево и за ускорено приемане на плана за управление на Природен парк "Странджа".

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна