Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Столичният общински съвет прие рекорден бюджет за 2014-а година

Бившият директор на ВМА ген. Стоян Тонев става заместник-кмет с ресор здравеопазване

| обновено на 06.02.14 в 14:33
Новият бюджет на София беше приет от Столичния общински съвет без гласовете на съветниците от БСП. Близо 1,5 млрд. лева ще бъдат изразходвани за мащабна капиталова програма, в областите транспорт, образование и здравеопазване. 67% от парите за това са безвъзмездни средства от програмите на Европейския съюз.

Кметът Йорданка Фандъкова представи пред общинските съветници бюджета на София за 2014-а година:

В размер на 1,465 945 млн. лв.. това е с 250 млн. лв. повече от миналата година. Действително рекорден бюджет,който всъщност се дължи на рекордната капиталова програма. Половината от средствата, предвидени в бюджета, се предлагат именно за инвестиции в града. Основното достойнство, което смятам, че има предложеният бюджет, това е, че 67% от тази капиталова програма са средства безвъзмездно финансирани от ЕС. Това са 470 млн. лв. по оперативните програми, което е със 189 млн. лева повече от миналата година. Определяме този бюджет като бюджет на европейското доверие и инфраструктирното развитие.

Рекордният бюджет за София не успя да обедини общинските съветници от БСП и ГЕРБ. Калоян Паргов от БСП заяви:

Не можем да подкрепим бюджет, чиято структура и философия ние не приемаме. Това е основната причина. Структурата като цяло представлява един сбор от делегирани държавни дейности, една огромна инвестиционна програма, която е фиксирана за по-голямата част от около близо 500 млн. са средства от ЕС, което не е лошо, и остава една малка част от 100 млн., върху които ние всяка година се упражняваме да правим политика.

Николай Белалов от БСП напусна залата: Оказа се, че докладът на БСП, който трябваше да бъде обсъждан заедно с бюджета, въобще не е разгледан в комисиите, което означава, че никой не е мислил да погледне нещо сериозно от него. Предварително беше ясно, че най-вероятно дори и да се приемат нашите предложения, ние ще гласуваме против, защото структурата на бюджета не съответства на нашата политика, но предложенията бяха такива - да подобрят,според нас, не много правилната политика на сега управляващото дясно мнозинство в общината.

Председателят на Столичния общински съвет Елен Герджиков коментира действията на колегите си от БСП:

Дискусията показа, че нямат сериозни основания, така че мисля, че по-скоро имат политическа причина, поради която не искат да подкрепят бюджета.Техните предложения са разгледани от Комисията на общинския съвет, разгледани са от водещата комисия. Колегите констатираха, че те са в голяма степен копирани от предложенията им от миналата година. Те искат да посочат като приоритети за развитието на града теми, които са изцяло държавна отговорност като образование, здравеопазване и сигурност.

Синята коалиция в Общинския съвет подкрепи бюджета на София. 

Бившият директор на Военно-медицинската академия генерал Стоян Тонев от днес е заместник кмет с ресор здравеопазване в Столичната община. 42-ма общински съветници подкрепиха предложението на кмета Йорданка Фандъкова. 1 бе против, а 7 се въздържаха.

Подробности чуйте от звуковия файл.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна