Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Над 100 видни интелектуалци в подписка срещу решението НГДЕК да се върне в сградата в кв. "Модерно предградие"

Снимка: БГНЕС


Ангажирани сме с една огромна подписка, която би могла да представлява един малък парламент за министър, който иска да служи на народа. Тази подписка от около 100 души изразява категоричната воля Националната гимназия за древни езици и култури да остане в центъра на София.
Това каза Юлияна Методиева от Българския хелзинкски комитет в интервю за предаването "Хоризонт до обед“.

Тази гимназия 20 години пребивава в квартал в периферията на София и това силно й се отрази деградиращо. Критериите за прием, мотивацията на учениците вече не е онази, която имаше, добави тя.

Методиева гарантира, че сградата на Женския пазар е здрава и солидна: Тази сграда я намери заместник-председателят на Столична община Тодор Чобанов. Това временно настаняване е свързано с желанието на предходни министри на културата да търсят пари и средства за финансиране на ремонт на ул. "Баба". Това е абсолютен нонсенс при положение, че общината е положила вече усилия и е открила единствената сграда, която няма ученици. Въпреки това около 2 млн. лв. са поискани за ремонт на сградата на ул. "Баба" в "Модерно предградие". Средствата са дадени, ремонтът е направен и точно това е, което взриви всички нас, бивши възпитаници на НГДЕК, изкуствоведи, режисьори и др., за да кажем:"Чакайте, нека да спасим НГДЕК сега да остане в центъра на София. Вече сте намерили сграда на гимназията“.

Методиева посочи и още един от аргументите на хората, които не желаят гимназията да се върне в сградата на ул. "Баба". По думите й, в самата сграда има азбестови плочи, които са канцерогенни.

Димитър Сотиров, възпитаник на НГДЕК и родител на ученик в гимназията, изказа мнение, че целият спор дали гимназията да бъде на ул. "Баба", или в сградата на ул. "Кирил и Методий" е безсмислен и безсъдържателен: Не може да има такъв спор. Всеки разумен човек ще се съгласи, че мястото на тази гимназия може и трябва да бъде единствено в центъра. Това е микс от лични интереси и амбиции. Не искам да спекулирам с това дали някой е заинтересован тези средства, които са похарчени по европейски програми, да бъдат оправдани, това е въпрос на други органи, но искам да кажа, че освен нашето мнение като родители, на учителския съвет преди седмица видях очертаното противоречие между малка група учители и огромната част от преподавателския колектив и от учениците, които са се подписали в подписка за оставане на гимназията на ул. "Кирил и Методий". Трябва да призная, че съм изумен от решението на министър Петър Стоянович.

Сред подписалите са имена като писателите Алек Попов, Юрий Дачев и Георги Тенев, професорите Богдан Богданов, Анна-Мария Тотоманова, оперната прима Александрина Пендачанска, театралните режисьори Явор Гърдев, Александър Морфов, Бина Харалампиева, художниците Светлин Русев и Андрей Даниел, журналистите Кирил Вълчев, Андрей Захариев, Иван Кулеков, Горан Благоев и Тони Николов, писателите Ани Илков, Кристин Димитрова, Марин Бодаков, Мари Врина-Николов, актьорите Михаил Билалов и Диана Добрева, филмовата продуцентка Мартичка Божилова, адвокат Йорданка Бекирска, както и дълъг списък на бивши възпитаници на НГДЕК, сред които се четат имената и на политици като Борислав Цеков, Мартин Захариев, Корнелия Нинова и Ваня Добрева.

В петък, 14 февруари, в БТА ще се състои съвместна пресконференция на родители, учители, на подписалите писмото и Български хелзинкски комитет, на която ще бъдат обявени следващите действия срещу това конюнктурно и безотговорно, според подписалите, решение.

Мненията на Юлияна Методиева и Димитър Сотиров чуйте в звуковия файл.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна