Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Видинското самбо- школа на европейски и световни шампиони

През 80-те години видинската школа по самбо, ръководена от майстора на спорта Пламен Петров, имаше предимно републикански шампиони и медалисти от международни състезания и турнири. През 1987 година дойдоха първите големи успехи. През ноември на световното първенство в Милано, Италия, двама представители на видинската школа покориха световния връх- при мъжете Васил Соколов и при младежите Бисер Николов. Това бе един голям успех не само за видинската школа, но и за България. На голямо тържество в спортната зала бяха представени световните шампиони и техният треньор- цветя, поздравления, снимки подаръци, а на тепиха, разположен пред централната трибуна, демонстрираха схватки по-младите, от които щяха да израстнат бъдещите шампиони и медалисти.

© Снимка: Личен архив на Хари Яръмов

Васко Соколов
дублира своя успех на световното пурвенство в Ню Джърси, САЩ, и след завършване на Националната спортна академия бе утвърден за треньор на националния отбор.

Във видинската тренировъчна зала продължиха да растат талантливите млади самбисти. На световното първенство в Монреал, Канада, един млад видински самбист покори световния връх през 1991 година- Ивайло Тодоров. Пламен Петров подготви за международния тепих една талантлива състезателка- Габриела Кирилова. На първенството на Европа 2003 година в Албена тя стана носителка на златен медал. С това тя е първата видинска спортистка изобщо шампионка на Европа. Днес тя се утвърждава като пръв помощник в школата на своя треньор Пламен Петров. През следващата година Теодора Кръстева стана сребърна медалистка, а през 2005-та на тепиха в Солун Сашо Янев е шампион за младежи.

© Снимка: Личен архив на Хари Яръмов

Милен Милчев, Теодора Кръстева и Сашо Янев- трима видински майстори на самбото с титли и медали от европейски първенства, обявявани за спортисти на годината.
Видинският неуморен ваятел на шампиони Пламен Петров, получил званието заслужил треньор, често е канен в националния отбор и на отговорни първенства, води решаващи срещи на българските състезатели. Това е наложително, за да има Соколов сигурен помощник, защото на големите първенства схватките се провеждат едновременно на два или три тепиха.
 
В последните две години успехите идват в направлението девойки и жени. На световното първенство Рига 2011 Цветелина Цветанова стана шампионка при най-леките категории до 40 кг. Тамара Панталеева завоюва бронз в категория до 60 кг. Това ги утвърди като най-добри спортистки в традиционната класация за годината и получиха много поздравления и отличия на бала на шампионите и медалитите в зала "Фестивална".

Само преди няколко дни на европейското първенство в Букурещ двете видински самбистки станаха шампоионки на стария континент- един голям успех и за видинския и за българскя спорт. Трябва да добавим една подробност- в решителните схватки по пътя към европейското злато с представителките на претендентките от Италия, Беларус и Русия срещите бяха водени от техния личен треньор Пламен Петров. Това бе един благороден жест от страна на неговия възпитаник и старши треньор на националния отбор Васил Соколов. И двамата, както и президентът на Федерацията по самбо Румен Стоилов, са убедени, че видинските самбистки ще продължават да покоряват нови европейски и световни върхове. Традициите, поставени преди 25 години в Милано, Италия, продължават. И ние вярваме, че отново ще се вее трибагреникът на големи първенства и шампионати, ще звучи химнът "Мила родино" в чест на поредния победител, израстнал във видинската школа по самбо- школа на европейски и световни шампиони.
По публикацията работи: Хари Яръмов
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна