Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Николай Колев, "Видабаскет": "Искам да оставя работещ клуб"

Станаха известни всичките 12 финалисти за шампионата при кадетите от шестте зони, които излъчиха по два отбора за финалите в Самоков от 10 до 16 юни.
 
Кадетската формация на Баскетболен клуб "Видабаскет" успя да пробие на зоната в Пловдив и ще участва във финалния етап на шампионата. Възпитаниците на треньора Николай Колев поднесоха голямата изненада в първия ден на надпреварите, като победиха домакините "Академик" със 73:46. И вторият пловдивски тим "Марица Кършияка" бе надигран категорично от Видабаскет с 63:46. Видинските момчета отстъпиха единствено на "Баскетболно детство Левски"  София, като и двата отбора взеха квоти за финалите при кадетите. Това е голям успех за видинската баскетболна школа: Калоян Петров, Антон Стоянов, Борис Радоилов, Румен Тодоров, Михаил Цветанов, Пламен Станков, Радослав Димитров, Робърт Георгиев, Кристиян Левашки и Марио Стоянов.

Резултати зона Пловдив:
"Академик" Пловдив - "Марица Кършияка" Пловдив 64:45
"Баскетболно детство Левски" Сф - "Видабаскет" Видин 75:48
"Видабаскет" Видин - "Академик" Пловдив 73:46
"Марица Кършияка" Пловдив - "Баскетболно детство Левски" Сф 59:102
"Видабаскет" Видин - "Марица Кършияка" Пловдив 63:46
"Академик" Пловдив - "Баскетболно детство Левски4 Сф 49:86

Крайно класиране:
1. "Баскетболно детство Левски"София
2. "Видабаскет" Видин
3. "Академик" Пловдив
4. "Марица Кършияка" Пловдив

Дванадесетте отбора, които ще се борят за приза Държавен шампион на финалите в Самоков:
"Доростол" Силистра; "Шампион 2006" София; "Балкан" Ботевград; "Лукойл Академик" Сф; "Баскетболно детство Левски" Сф; "Делфин" Бургас; "Левски" София; "Черно море Порт" Варна; "Рилски спортист" Самоков; "Дунав 2007" Русе; "Видабаскет" Видин; "Академик" Варна.
 
Предстои участие на 14-годишните в квалификационен турнир в Бургас. Ще мерят сили с "Делфин" Бургас, "Черно море" Варна, Силистра и Търговище. За финалите ще се класират заелите първите две места.

"Отборът играе добре, но му липсва опит. За съжаление в нашия регион има много малко отбори, състезанията също са малко. Колкото повече мачове имат, толкова повече опит натрупват и започват да играят по-добре. През есента имахме само три мача, през пролетта - четири. Седем мача за цяло първенство са твърде малко. За сравнение - в съседна Сърбия децата на тяхната възраст играят по 20-30 мача, в София е същото. Но се надявам децата да покажат това, което са научили и да се представим добре.", каза за Радио Видин старши треньорът на клуба Николай Колев.

За развитието на школата пречи и фактът, че "Видабаскет" е в сериозна финансова криза. Преди дни стана ясно, че от общинския бюджет ще бъдат отпуснати едва 130 000 лева за всички местни спортни клубове.

"За сравнение, само за детско-юношеската школа на "Левски" София са отделени 200 000 лева. Ние ако имаме тези пари, ще играем в Националната баскетболна лига. С нашите момчета и двама центрове спокойно можем да бъдем на шесто място в елитната група. Във Варна разполагат с 50 хиляди за школата, в Ботевград - над 30 хиляди, а при нас е пълна трагедия! Зная, че Общината изнемогва и има много задължения, но спортът и децата са бъдещето на града. Надявам се след време положението да се подобри, за да може нашите момчета и момичета да остават в града, да не се обезлюдява Видин.", обясни още Николай Колев.

Преди година двама от основните играчи на "Видабаскет" - Кристиян Борисов и Бойко Пангаров сключиха договори с немски тим.

"След като влязоха във втора Бундеслига, Кристиян преподписа договор за още 3 години. Условията в договора му са прекрасни. Много са доволни от неговото представяне, тази година той участва в отбора на звездите, основен играч е на клуба, в който играе, Бойко също е един от основните двигатели. Тяхното представяне е представяне и на Видин - в Германия ще чуят, че в България има град Видин, в който две момчета са израснали в школата на "Видабаскет". Надявам се, че някога ще имаме възможности играчи като Кристиян, като Бойко Пангаров, Теодор Киров, Теодор Николов да останат във Видин.",
сподели старши треньорът на "Видабаскет". 

На въпроса "Има ли смисъл да съществува мъжки отбор на "Видабаскет" при сегашните финансови възможности на клуба и слабото представяне през изтеклия сезон?" Николай Колев отговори:

"Този град заслужава да има един силен отбор, а това, което беше през тази година е едно мъчение. Единственото хубаво е, че израснаха млади играчи. Негативите са предимно по моята глава. Подобно мъчение втори път не би трябвало да има - след като няма финанси, не трябва и публиката да се разочарова от слаби игри. Виждаме, че и в тази лига, единственият отбор, който е финансово необезпечен е "Видабаскет". Преди всеки мач да се чудим дали ще успеем да пътуваме или не, момчетата се разочароват, чудим се дали външните играчи ще дойдат за срещата, дали ще съберем минимума от 8 човека... това вече не трябва да се случва. Нещата трябва да се уредят още от лятото, да има сигурен бюджет, да има ръководство, което да се грижи постоянно, а не треньорите да тичат за всичко. Освен това в клуба трябва да има поне още двама треньори, не мога сам да поема всички възрастови групи."

"Искам да оставя работещ клуб", добави Николай Колев. "Може би още малко ще бъда във Видин, но искам като си отида да има работещ клуб и да има някакви успехи - надявам се с кадетите и момчетата да се класираме за финалите и да се представим добре. Където и да съм работил досега, винаги съм имал успехи, особено при подрастващите и много ми тежи, че тук нещата не вървят. За съжаление наблюдавам, че и от страна на съдийството има тенденциозност спрямо нас. Когато играем в други градове, съдийството много често е безобразно в наш ущърб."
По публикацията работи: Цветомир Цветанов
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна