Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Орлин Йорданов: В ход е идея за основаване на частна класическа гимназия

Снимка: Личен архив

Немалко беше изречено в публичното пространство и от двата лагера, формирали се по отношение на сградите, които обитава Националната гимназия за древни езици и култура. Орлин Йорданов, преподавател в Класическата гимназия, обясни в предаването "Хоризонт до обед", че е в ход една идея за основаване на частна класическа гимназия. 

Петимна за тази идея е и г-жа  Репуц. Имам своите основателни съмнения и бих бил щастлив, ако тя ги опровергае, каза Йорданов и припомни факти, които, според него, са в подкрепа на тези подозрения. Г-жа Репуц е активен и известен в обществото човек, който лобира държавата да плаща частично издръжката и на частните ученици. Според мен г-жа Репуц и някакъв кръг от настоятелството искат сградата на ул. "Баба", защото е хубава, има достъпност на средата, има енергоспестяващи ремонти и има някаква идея за частна класическа гимназия. В това няма нищо лошо, стига това да беше направено прозрачно за обществото.

Йорданов заяви, че разривът между общностите в училището е големият проблем, но трябва да се гледат и причините.

Преди идването на г-жа Репуц, общностите не бяха разделени. Когато ситуацията е патова, изходът е само спазването на закона. Има и европейски закони, има и български закони. А законът казва, че сигурността и здравето и живота на децата са по-важни от престижа на училището. Ние искаме да се спази европейският проект, каза преподавателят по философия в НГДЕК.

Интервюто с Орлин Йорданов можете да чуете от звуковия файл.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна