Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство - Пловдив, чества своя 50-годишен юбилей

Доц. д-р Весела Гелева и доц. д-р Костадин Бураджиев
Музикалната академия в Пловдив започна честванията за своя половинвековен юбилей още от януари и в продължение на цяла година ще предлага на пловдивчани множество разнообразни срещи с изкуствата, застъпени в академичната й програма.
По този повод в Cantate Jubilate разговарях с двама преподаватели в Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство - Пловдив, които едновременно с това са и диригентите на едни от най-добрите хорове на българската сцена - доц. д-р Весела Гелева и доц. д-р Костадин Бураджиев.
Доц. д-р Весела Гелева, освен преподавател в Академията, е диригент и основател на един от водещите младежки състави у нас - академичния смесен хор „Гаудеамус”. Името му е инспирирано от химна на студентите Gaudeamus igitur – „Да се веселим, докато сме млади”. Осъществил е редица самостоятелни концерти с ортодоксална и кантатно-ораториална музика. Има многобройни участия в български и чуждестранни хорови фестивали.
Друг гост в предаването бе доц. д-р Костадин Бураджиев, преподавател в Пловдивската академия и диригент на Академичния народен хор, създаден през 1980 година и отбелязал блестящи постижения у нас и по света.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна