Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кметството на Мадрид финансира търсенето на гроба на Сервантес

Снимка: bg.wikipedia.org
Четири столетия след смъртта на Сервантес кметството на Мадрид взе решение да финансира търсенето на останките му, предаде Франс прес. С намирането на гроба на Сервантес ще бъде уреден един много важен дълг към принца на буквите на Испания и може би към испанеца, оставил най-дълбока следа в историята на човечеството, заяви в четвъртък генералният директор на Културното наследство в кметството на Мадрид Хосе Франсиско Гарсия. Откриването на останките на автора на "Дон Кихот" е един от най-важните предприемани до този момент културни проекти, добави той и предупреди: Но трябва да бъдем предпазливи и да не очакваме резултати още от самото начало на проучванията.

Роден през 1547 в стария университетски град Алкала де Енарес, близо до Мадрид, писателят е прекарал последните години от живота си в квартал в центъра на испанската столица, който днес се нарича "Барио де лас летрас" (Квартал на буквите) в чест на великите си обитатели: на Сервантес, но и на Лопе де Вега, както и на големите литературни съперници от испанския "Златен век" Франсиско де Кеведо и Луис де Гонгора. Кварталът е бил обитаван на времето от артисти и представители на бохемата, както и от писатели от всички литературни жанрове, които се срещали там, според историка Фернандо де Прадо, който внесе проекта за търсене на останките на Сервантес в кметството.

Авторът на Дон Кихот е бил погребан в този квартал през април 1616 в църквата на Тринитарианския манастир. Но точното място на гроба му е неизвестно, изгубено през годините и в хода на разширяването на църквата и на прилежащия към нея манастир. В продължение на дълги години е било трудно да се правят разкопки на тези места, където все още живеят монахини, както и да се копае насляпо в църква, включена в Списъка на световното
културно наследство от 1921.

Технологиите значително напреднаха и вече можем да бъдем сигурни, че едно проучване с георадар може да определи точно мястото, където са погребани човешки останки, обяснява Франсиско Гарсия. Кметството на Мадрид отдели сумата от 12 до 14 хиляди евро за първата фаза на историческия анализ и на изследването с георадар, което трябва да започне "в близките седмици". Така преди лятото ние би трябвало да обобщим резултатите и
да решим дали да предприемем по-нататъшни археологически разкопки или не
, заяви Франсиско Гарсия. Разкопки ще бъдат предприети само в случай, че учените успеят да локализират присъствието на човешки останки в точно определена зона. Поне още двама други души са били погребани на това място, според Франсиско де Прадо, който описва в доклада си погребението на Сервантес, което според историците е станало на 22-ри или 23-ти април 1616-а година. За антрополозите работата след това би била лесна. Беше ни заявено, че може да се установи достоверно дали останките действително са на Мигел де Сервантес, имайки предвид характерните му специфики. Известно е, писателят остава сакат, след като получава рани в гърдите и лявата ръка в легендарната битка при Лепанто (1571), в която Свещената лига побеждава турците. Сервантес не е могъл да използва тази ръка в продължение на 45 години. Един антрополог би могъл да установи недъг на костта от този тип, което да послужи за идентифицирането на останките, допълва Фернандо де Прадо.


Информацията е на БТА.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна