Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ЦРУ проникнало незаконно в сенатски компютри

Снимка: ЕПА/БГНЕС
ЦРУ незаконно е проникнало в компютри на разследващи от Сената на САЩ, за да изтрие документи за програмата за разпити със силови методи на агенцията. Това обвинение беше отправено от председателя на сенатската комисия за разузнаване Даян Файнстийн, която намекна, че е нарушена конституцията.

На 15-и януари директорът на ЦРУ Бренът поиска спешна среща, за да уведоми мен и заместник-председателя на комисията Чемблъс, че без предварително одобрение и предупреждение служители на ЦРУ са извършили претърсване в компютрите на комисията, каза Даян Файнстийн и добави, че това действие може да е нарушило залегналия в конституцията принцип за разделение на властите.

Директорът на ЦРУ Джон Бренън отхвърли обвиненията на Файнстийн. През 2009-а година сенатската комисия за разузнаване започна разследване на програмата на ЦРУ за разпити със силови методи при управлението на Джордж Буш-син. Членовете на анкетната комисия са получили достъп до над 6 милиона предоставени от ЦРУ документи, които са проучвали на обезопасени компютри. ЦРУ не е трябвало да има достъп до тях.

Информацията е на БТА и Би Би Си.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна