Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Росен Йорданов: Жилището на Петко Петков от Лясковец не е било проучвано преди акцията

| обновено на 17.03.14 в 12:08
Снимка: БГНЕС

Жилището на Петко Петков от Лясковец не е било проучвано преди акцията в петък. Това съобщи пред "Хоризонт" бившият заместник-директор на Института по психология в МВР Росен Йорданов. Той уточни, че три пъти мъжът е отблъснал атаките на командосите, преди да бъде прострелян и заловен.

Бившият психолог в МВР разясни, че той е дал становище баретите да не бъдат използвани през 2012-а година, а да се търсят други методи. Същото е било мнението и на тогавашния началник на отряда Кирил Димов: През 2012-а година не беше решено да се действа по този начин, а да се действа оперативно. Защо се е забавило, имаше смени на директори тогава си спомням, и какви ли не още фактори, които може да са оказали влияние. Но при всички положения категорично е становището тогава като част от този съвет, който трябваше да подпомогне взимането на решение, беше да не се действа по този начин. Това беше и мнението на тогавашното ръководство и на "баретите".

Росен Йорданов смята, че е имало пропуски дори и в екипировката на командосите преди атаката срещу жилището на Петко Петков в петък: Средствата, които са използвали самите командоси, екипировката им, те са им били ограничени тези средства. Това са неща от кухнята. Аз твърдя, че жилището на този човек не е било проучено предварително. Има си начини да се проучи предварително. Има си начини не да се действа с изненада, а да се действа с подготовка.

Психолозите на МВР на практика не са участвали в акцията, твърди бившият им началник. Той уточни, че преди да заловят мъжът в Лясковец, "баретите" на няколко пъти са се провалили: Той отблъсна три атаки. Ами да, има различни информации. Нека да отговорят на този въпрос внимателно и детайлно, а не да го прикриват в следствена тайна, строго секретни неща и така нататък.

Кореспондентът на БНР във Велико Търново Катя Чорова съобщава, че във Великотърновската болница ще бъде гледано делото за налагане постоянна мярка "задържане под стража" на 53-годишния Петко Петков от Лясковец, който в петък уби един спецполицай и рани други трима. Заседанието ще бъде изнесено в здравното заведение, защото убиецът е в отделението по реанимация и не може да се яви в съдебната зала.

В предаването "12+3" коментар по темата направи и журналистът Силвия Великова. Продължава тази показност, която трябваше кризисно да ни накара да забравим, че има загинал полицай и ранени други трима. Няма такава практика – в такъв случай мярка за неотклонение да се гледа в болницата, защото първо този човек е в много тежко състояние и очакването, че той може да се укрие или извърши друго престъпление е абсолютно невъзможно, второ – това, което слушаме, че през 2012-а е имало подобна операция за неговото въдворяване в психиатрично заведение, когато Районната прокуратура е поискала от съда да го настани, т.е. имаме някакви доказателства, че този човек има психични проблеми. Тогава няма как да му бъде повдигнато обвинение или не и преди да му се направи актуална съдебно-медицинска психиатрична експертиза, коментира тя и допълни, че ако тази експертиза установи, че той е с психично заболяване, той не може да носи наказателна отговорност и това обвинение става безсмислено.

Това, което очакваме от прокуратурата, освен така бързо да действа, е да се направи проверка и на спецоперацията и на това как се раздава оръжие в България, каза още Великова.

Цялото интервю с Росен Йорданов, както и коментара на Силвия Великова чуйте в звуковите файлове.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна