Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Енергийното министерство предлага Столична община да тегли заем заради задълженията на "Топлофикация София"

Снимка: Ивайло Михайлов

Държавата е поискала Столичната община да погаси задълженията на "Топлофикация София" към Българския енергиен холдинг (БЕХ) в размер на 500 милиона лева.

Министерството на икономиката и енергетиката предлага Общината да изтегли заем, за да разплати старите си задължения. Това няма как да се случи, заяви председателят на стопанската комисия в Столичния общински съвет Николай Стойнев.

Той пресметна, че всеки софиянец ще бъде натоварен с 500 лева допълнително: 

Това е рекетьорско отношение от страна на държавата. Няма как да водим разговори за дългове, трупани години назад във времето, и на масата да се постави въпросът плащайте ги утре или ние предприемаме всички законови действия срещу дружеството. Сега Столична община, по примера на държавата, да вземе няколкостотин милиона кредит и да решим проблемите на държавата и на енергетиката в България, защото това всъщност е големият проблем. Има огромен дефицит в енергетиката и не знам защо министърът е решил, че Столична община, тъй като има висок кредитен рейтинг, може да вземе 500 милиона и да му ги даде така. 500 лева от всеки софиянец за справяне с енергийната криза. По-лошото в ситуацията е, че системата, в която работи дружеството, както и други енергийни дружества, всъщност е такава, че не се вижда изход от кризата. Няма как министърът, Държавната комисия за енергийно и водно регулиране, както и БЕХ да се правят, че това не съществува, каза Стойнев.

Общинските съветници от ГЕРБ в София обявиха, че няма да подкрепят исканото от "Софийска вода" увеличение на цената на водата.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна