Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проф. Михаил Константинов: Избори се печелят не с квоти, а с гласове

Снимка: БГНЕС

Политиците не слушат хората, които разбират от съответната материя и затова се стигна до казуса с квотите в Централната избирателна комисия (ЦИК), коментира в предаването "Преди всички" проф. Михаил Константинов.

Едно от възможните решения е това, което вчера се спомена като предложение на ГЕРБ и ДПС - да се разшири съставът на ЦИК. Тогава този конфликт би могъл да изчезне. Време за това има,
коментира той.

Проф. Константинов заяви още, че избори се печелят не с квоти в ЦИК, а с гласове и даде следните примери:

Когато дойде царят през 2001-ва година той нямаше нито един член в ЦИК, РИК и секционните комисии и ги измете. 2009-а година, когато дойде Бойко Борисов на бял кон, той имаше 1 член в ЦИК и почти нямаше членове в РИК и СИК. Бойко измете ли ги, измете ги. Тогава Тройната коалиция си беше подредила цялото ръководство и пълно мнозинство във всички комисии. Резултатът беше, че БСП постигна най-ниския си резултат в цялата си история – 40 депутати в Народното събрание.

Според проф. Константинов ГЕРБ и ДПС - взети заедно, имат повече от 120 депутати и могат да прокарат каквото решение искат, включително и да свалят правителството.

Никакво значение нямат квотите. Ако толкова много държат някой да не ги излъже, да подсигурят наблюдатели в секционните комисии. На ниво районна комисия, още по-малко на ниво централна комисия, където заседанията се предават онлайн, нищо лошо не може да се случи. /…/ Който се е натискал за квоти в избирателните комисии в българската история, той е губил катастрофално изборите, коментира проф. Константинов.

По думите му в Изборния кодекс има още подводни камъни, но те няма да се появят на евроизборите, а на парламентарния вот.

Цялото интервю с проф. Михаил Константинов можете да чуете от звуковия файл.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна