Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Бившата първата дама на Франция Сесилия Саркози е почетен гражданин на София

Снимка: личен архив
Бившата първата дама на Франция Сесилия Атиас, бивша Саркози, е почетен гражданин на София. Това реши Столичният общински съвет на днешното си заседание.

Сесилия Атиас заяви пред журналисти, че е много развълнувана от връчения ѝ приз. Тя каза, че се надява да се върне отново тук и описа България като прекрасна държава, като пожела на София успех за кандидатурата й за Европейска столица на културата през 2019 г. Заместник-кметът за култура и образование Тодор Чобанов ще разходи Сесилия Атиас в София и ще ѝ покаже забележителностите на столицата.

"Когато дойдох в София преди 7 години видях само летището, сега тепърва ще откривам страната ви", каза тя. За това кое е помогнало да освободи българските медици в Либия, тя отговори, че волята е страшно оръжие в живота ѝ. "Когато наистина имаш желание да спасиш нечий живот намираш различни важни средства. Беше и подходящият момент в Либия и хората наистина не знаеха как да излязат от тази ситуация, защото смъртната присъда беше потвърдена точно преди да пристигна там. Това беше международно известен проблем. Особено, когато научихме за смъртната им присъда, международната общност наистина се уплаши", заяви Сесилия Атиас.

Днес тя ще се срещне в БНР с медицинските сестри от процеса в Либия. Срещата е със съдействието на журналистката Мария Димитрова-Пишо от Радио България. В специално интервю за Радио България Сесилия Атиас заяви: С много вълнение очаквам и аз да се срещна с тях. Не съм ги виждала от тогава. След кацането на самолета в София предпочетох да ги оставя в прегръдките на техните близки и да се оттегля, отлетях набързо. И сега очаквам тази среща с радостно вълнение. Благодаря ви за поканата да дойда в София.

Пресконференцията на Сесилия Атиас и медицинските сестри ще бъде излъчена на живо на сайта на Радио Бинар от Медия център-БНР от 13:30 часа.

Чуйте още от заседанието на Столичния общински съвет в репортажа на Златина Йовкова.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна