Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Повече места в елитните столични гимназии и нови възможности за професионално развитие

Снимка: БГНЕС

Ваня Кастрева, началник на Столичния инспекторат по образованието обеща добра организация между училищата и избирателните секции за евровота. В предпоследната седмица на месец май трябва да се проведат матурите и изпитите за елитните гимназии, което ще съвпаднат с изпращането на абитуриентите, празника 24 май и изборите на 25-ти.

Важно е да създадем условия, при които децата да се представят максимално добре и в същото време да не пречим на изборните комисии също да си свършат работата. Човек трябва да бъде готов да се справи с предизвикателствата на тази организация, подчерта Кастрева.

За всяко училище нещата са много индивидуални. Трябва да се работи в много добра координация с избирателните комисии по места. 

В предаването "Хоризонт до обед" Кастрева коментира и готовността за поредното мерене на качеството в сферата, както тя нарече предстоящите изпити

9922 седмокласници завършват в София тази година - с 200 повече от миналата. 300 е общият брой на паралелките, от които 99 са в професионалните училища. 

Местата в елитните гимназии в София тази година ще са повече.

Няма промяна във формата на изпита по български език. Първият модул е тест от 25 въпроса с 4 варианта, от които само един е правилен. Съотношението на точките на първия към втория модул е 65 на 35. Максималният брой е 100 точки, обясни Кастрева.

Приемният изпит по математика също е от два модула, при които сборът от точките също е сто.

Най-важното е децата да се настроят така, че да покажат максимално своите знания. В едно състезание трябва да побеждават най-добрите, подчерта Ваня Кастрева.

Училищата предлагат и нови специалности.

 
Съвсем нов прием. Това е предложението на Национална професионална гимназия по прецизна техника и оптика "Ломоносов". Специалността е "Очна оптика". Досега такава специалност имаше само след завършено средно образование.

   Професионална гимназия по транспорт и енергетика "Хенри Форд" предлага също една перспективна специалност "Електрически превозни средства".
   Професионална гимназия по туризъм "Алеко Константинов" предлага специалност "Организация на туризма в свободното време". Това са така наречените аниматори, уточни Кастрева.

Подробна информация за формата на изпитите и процедурите за класиране можете да чуете в звуковия файл. 

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени