Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Огромни резерви има в икономическото сътрудничество между Виетнам и България, констатираха премиерите на двете страни

| обновено на 07.04.14 в 09:28
Пламен Орешарски във Виетнам
Снимка: БГНЕС
Огромни резерви има в икономическото сътрудничество между Виетнам и България, констатираха премиерите на двете страни след проведените разговори в Ханой. Заявени са намерения да се активизира търговията и да се насърчават взаимните инвестиции, каза премиерът Пламен Орешарски след разговорите. Той още веднъж потвърди, че България разглежда Виетнам като най-важния си стратегически партньор в Югоизточна Азия и разчита, че с развитието на икономическите връзки ще се засили и присъствието на  България в този регион на света.

Виетнам е стар приятел на България и ние сме решени да задълбочаваме сътрудничеството с всички стари приятели, в това число и с Виетнам, и чрез сътрудничество с Виетнам да търсим нови приятели в региона.

Премиерът на Виетнам беше категоричен, че моделът за икономическо сътрудничество с България ще е нов, с конкретни мерки за повишаване на инвестициите, каза Нгуен Тан Зунг. Трябва да се създадат благоприятни условия на предприемачите, да се свържат с партньора и да проучат пазари в сфери, където България има предимство, а Виетнам има нужда, като изграждане на инфреструктура, градско планиране, обществен транспорт, енергетика, опазване на околна среда и хранително-вкусова промишленост, каза домакинът.

На вниманието на виетнамската страна премиерът Пламен Орешарски предостави резюме на работата по 12 съвместни проекта, на които България държи. Много бих се надявал те да продължат да се разработват от двете страни, без с това да предопределяме всичко, което може да свършим между двете страни. 

Нгуен Тан Зунг потвърди, че приема поканата да посети България в удобно и за двете страни време.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна