Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

СОС поиска "Булгаргаз" да намали цената за "Топлофикация - София"

Снимка: БГНЕС

Столичният общински съвет поиска "Булгаргаз" да направи отстъпка от цената, на която продава синьо гориво на "Топлофикация-София". На Българския енергиен холдинг да предложени пет стъпки за изплащане на старите задължения на топлинното дружество.
Общинските съветници обаче настояват да бъде изяснено дали през 2008-а година БЕХ е получил обещаните от държавата 400 милиона лева за стабилизиране на "Топлофикация-София". Според Николай Стойнев от ГЕРБ, ако парите са изплатени тогава, не е редно към днешна дата дружеството да има задължения:

 Смятаме, че след като държавата веднъж от бюджета е отделила 400 милиона за покриване на задълженията, няма как сега софиянци отново да бъдат принуждавани да плащат. За плащането на природен газ на "Топлофикация" се начисляват лихви от "Булгаргаз", а от друга страна НЕК дължи голяма сума от порядъка на 90-100 милиона на "Топлофикация", на които не се начисляват лихви. "Топлофикация" е най-големият клиент на "Булгаргаз". Настояваме да има отстъпка от цената. Така че ако там има отстъпка, нормално е да има намаление и на крайната цена. Което пък ще увеличи със сигурност събираемостта на дружеството. Предложихме работна група изцяло на експертно ниво, която да уточни всички плащания, и забавени плащания, и възможности за отпаднали по давност задължения да имаме отстъпка на една част от задълженията, отсрочване на останалата част и разсрочване, заяви общинският съветник от ГЕРБ Николай Стойнев.  


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна