Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Освободиха 51 от заложниците в Луганск

САЩ, ЕС, Русия и Украйна готвят среща заради украинската криза

Снимка: ЕПА/БГНЕС
Повече от 50 души са излезли от сградата на Службата за сигурност на Украйна в Луганск, окупирана от проруски активисти, предаде РИА Новости, като се позова на съобщение на службата, според което към 1,00 часа тази нощ, в резултат на преговори, от окупираната сграда на СБУ в Луганск са могли да излязат 51 човека без оръжие. По данни на ведомството няма пострадали.

Ситуацията с доставките на руски газ за Украйна ще обсъди днес руският президент Владимир Путин с правителството на премиера Дмитрий Медведев. Според руския вестник "Комерсант" ще бъде обсъдено ограничаване на газовите доставки заради растящия дълг на Киев. По разчети на "Газпром" Украйна дължи на компанията над 2 милиарда долара. Киев предупреди, че новата цена от над 485 долара за хиляда кубически метра поставя под заплаха не само доставката на суровината за Украйна, но и транзита за Европа.

САЩ подкрепят намерението на правителството на Словакия да окаже помощ на Украйна чрез реверсивно подаване на газ, става ясно от телефонния разговор между вицепрезидента Джо Байдън и словашкия премиер Роберт Фицо. По-рано украинският премиер Арсений Яценюк изрази увереност, че Украйна може да получава от Словакия 20 милиарда куб. метра годишно, при това по-евтино, отколкото от Русия - 350 долара за 1000 куб. метра.

За да обсъдят украинската криза идната седмица САЩ, Европейският съюз, Русия и Украйна ще се срещнат на министерско равнище, съобщи Ройтерс, като цитира представител на ЕС. По думите му в срещата ще участват държавният секретар на САЩ Джон Кери, външнополитическият представител на ЕС Катрин Аштън, руският външен министър Сергей Лавров и украинският му колега Андрий Дешчица.

Стана ясно още, че канадските власти са наредили на руски дипломат, заместник-военен аташе в посолството в Отава, да напусне страната, предаде Франс прес. Девет руски военни без дипломатическа акредитация вече бяха експулсирани от страната като реакция към действията на Русия в Крим.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна