Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Смилов: На предстоящия вот управляващите ще се опитат да минимизират загубите

Снимка: www.dnevnik.bg

Не очаквам да има много по-висока активност на европейските избори от нормалното. Отчасти беше изтърван шансът да се повиши активността с евентуален вот две в едно – комбинация на референдума с гласуването за ЕП. Тъй като това няма да стане, би трябвало да очакваме по-ниска избирателна активност, може би около 40%. Това заяви в предаването „Преди всички“ политологът Даниел Смилов. По думите му предстоящият вот ще бъде гледан и като народен вот на доверие или недоверие на сегашните управляващи. За да са сигурни управляващите, че имат доверие, те трябва да спечелят над половината от местата, които ни се полагат в ЕП /най-малко 9/, което засега изглежда нереалистично, посочи той и добави:

От гледна точка на управляващите, това ще е вот, при който те ще се опитат да минимизират загубите. При 8 спечелени места за БСП и ДПС ще стои въпросът за управлението от тук нататък, пак ще се разчита на „Атака“ или на други играчи, ще има ли някакво преформатиране на правителството в управленския екип и т.н. При резултат под 8 за управляващия тандем вече бъдещето на кабинета, според мен, ще бъде силно поставено под въпрос. Тъй като се очаква нов вот на референдум, следващите няколко месеца ще бъдат доста турболентни за правителството и управляващите и това ще бъде допълнителна интрига, и може би ще повиши избирателната активност.

Според политолога освен БСП, ДПС и ГЕРБ към момента останалите формации не е сигурно дали ще успеят да вкарат депутати в ЕП. Той смята, че Реформаторският блок има потенциала да бъде по-дълготрайно.

При други проекти, които са по-скоро продукт на корпоративните стратегии на определени медии, този вот би бил решителен. Ако Бареков не успее да вкара хора на тези избори, неговият проект би изглеждал като провален. В особена позиция е АБВ – там успехът или неуспехът зависи не само от това как тя ще се представи на тези избори, но и как ще се представи и самата БСП. Ако се акумулира някакъв протестен вот срещу БСП и столетницата не успее да изпрати достатъчно депутати в ЕП, това ще бъде четено и като успех на левите алтернативи, които възникват, подчерта Смилов.

Това послание, което изпращат от ДПС с номинацията на Делян Пеевски, е най-малкото странно. Аз си го обяснявам единствено по два начина. Първият – ДПС да са се почувствали в много силна позиция и напук на настроенията иска да демонстрира сила, в което има голяма доза арогантност и ми се струва, че е опасна стратегия. Второто обяснение е, че просто Пеевски има твърде голямо влияние в тази партия и може да взима решения, каквито смята за добре, коментира още политологът.

Цялото интервю чуйте от звуковия файл.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна