Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Антоанета Цонева: ДПС e негативно настроено към преференциалния вот

Снимка: БГНЕС

Общественият съвет към ЦИК не е бил уведомен за предложението на ДПС за графично изменение в бюлетината. Това каза за предаването „Преди всички“ по „Хоризонт“ председателят на Института за развитие на публичната среда Антоанета Цонева, която е и член на Обществения съвет и уточни, че е научила за предложението от медиите, ден преди то да бъде гласувано.

Знаете, че изборната бюлетина, като книга, вече е обнародвана в "Държавен вестник" и тепърва ще трябва да се взима ново решение от ЦИК. Но дори това не е проблем, ако говорим за интереса на избирателите. Но, ако ставаше въпрос за толкова ключово значение по отношение по това те да разбират как гласуват, със сигурност ДПС трябваше да направи тази стъпка много по-рано и да иска промяна в Изборния кодекс, а не да влезе в контекста на поправка в ИК.

Според Цонева, промяната е слабо аргументирана и е можело да се помисли и за други варианти , например различни цветове. ДПС е негативно настроена към възможността избирателите да пренаредят листата, коментира Цонева и припомни, че вероятно Делян Пеевски ще бъде на избираема позиция в нея:

Неофициално техните представители казват следното: "Ние, така или иначе, обясняваме на нашите избиратели да не гласуват с преференция, защото ни е важна листата, така, както ние ще я подредим. Но, те казват, че, примерно, ако биха могли да бъдат, да речем, номер десети в жребия за ЦИК, техният избирател може да се обърка и да попълни номер 10 и на мястото за партия и  на мястото за преференция и по този начин да размести листата.

Цялото интервю можете да чуете от звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна