Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Въоръженият нападател на банка в Белгород освободи заложниците

| обновено на 21.04.14 в 14:06
Снимка: rt.com

Въоръжен мъж взе заложници в клон на банка в югозападния руски град Белгород с настояване за откуп в размер на 25 милиона рубли или около половин милион евро. Предполага се, че нападателят е имал влог в банката. Малко по-късно той освободи задържаните и доброволно предаде оръжието си.

46-годишният жител на града Александър Вдовин държал в банката ценни книжа на стойност 25 милиона рубли, и когато днес научил, че на Банка "Западний” е с отнет лиценз, взел ловната си карабина и отишъл в клона да изтегли парите си. По закон руската държава гарантира влоговете до 700 хиляди рубли или 14 хиляди евро. Нападателят не е имал агресивно поведение и от самото начало е заявил, че няма намерение да наранява никого. Мъжът е семеен с две деца. Той е действал сам без съучастници. 

Инцидентът приключи с обещание от страна на банката да изплати на Александър Вдовин сумата, която му дължи. Според представителя на вътрешното министерство, водил 3-часовите  преговори, въоръженият мъж изобщо не е държал служителите на банката като заложници. След като се предал доброволно, той бил отведен в полицейското управление за разпит. Юристи обаче предполагат, че все пак ще му бъде повдигнато обвинение. 

По-рано сградата на банката и околната територия бяха блокирани от полицията. Спешно бяха евакуирани училище и детска градина, намиращите с непосредствена близост до банката. С нападателя се водят преговори, като според информацията на очевидци, заложниците са най-малко трима служители на клона. Първоначално се съобщаваше за трима нападатели. 


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна