Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Американско семейство спечели дело срещу добив на шистов газ

Снимка: ЕПА/БГНЕС
Съд в Далас, щата Тексас, осъди компания за добив на шистов газ да изплати близо 3 милиона долара на американско семейство за умишлено причиняване на неудобства при добиване на шистов газ по метода на хидравличното разбиване.

Според съдебното решение компанията е създавала умишлено неудобства на семейството в продължение на три години от 2008-а до 2011-а, разработвайки 21 газови кладенци в близост до техен имот.

Според ищците Боб и Лиза Пер действията на компанията са навредили на здравето им и са направили водата им непригодна за пиене. Това е първото решение на съд в историята на САЩ за негативно влияние на добива на шистов газ. Компанията смята да обжалва това решение.

В същото време консултантската компания "Ърнст енд Янг" съобщи в доклад, че добивът на шистов газ във Великобритания ще доведе до инвестиции от 33 милиарда паунда за местния бизнес в период от 18 години.

Страната е в начален етап на разработване на добива на шистов газ. Според геологически проучвания залежите биха осигурили потреблението за няколкостотин години.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна