Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Радиоенциклопедия „Имало едно време”: Теменос или свещените места на аполонийците на остров Св. Кирик

БНР Новини
Археологически разкопки на остров Св. Кирик.
Снимка: личен архив

Имало едно време част от сушата, която представлявала свещеното място за аполонийци – така нареченият Теменос на остров Св. Кирик. Когато хората обитават земя на границата с море, се отнасят по-различно към природните стихии. Бурите показват колко малък е човекът в хватката на разгневените вода и небе.

Чаша с посветителски надпис на Аполон Лечител.На чия закрила да разчита, ако не на чудо, както и на могъщия бог Аполон?! Което в представите на хората от миналото било почти равнозначно. Разкриването на Теменоса в наше време също прилича на чудо: типичен пример как едно привидно неблагодатно място накрая щедро се отблагодарява. Ще чуем разказ за Големия обрат или как резултатът идва след огромно търпение и постоянство. Почти на магия екипът се справя при твърде малко, направо нищожно финансиране.
Този разказ, освен всичко друго, е съпреживяване. В него се вписва енергията и на доброволците, пристигнали в Созопол от десетки страни, заради любовта си към археологията.


Доц. д-р Кръстина Панайотова в ръка със зооморфен арибалос с форма на почиващ овен.Мнозина се връщат отново всяко лято, не за да ходят на плаж, а да работят под жаркото слънце. Може ли да се измери радостта, когато археолози и доброволци попаднат на изумителни артефакти. С какво находките допринасят да бъде направен нов прочит на историята от този период, за пътя на някогашните заселници, техния бит и вярвания. Разказват: археологът и ръководител на експедицията доц. д-р Кръстина Панайотова, Иван Василев от фондация „Балканско наследство”, Димитър Недев – Исторически музей, Созопол и Кирил Арнаутски от фондация „Аполония”.

30 август

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна