Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Няма да се състои посещението на председателя на руската Държавна дума у нас

| обновено на 30.04.14 в 15:22
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Българските власти потвърдиха, че посещението у нас на председателя на руската Държавна дума Сергей Наришкин няма да се състои. Говорителят на външното ни министерство уточни в изявление, че Наришкин е в списъка с руски представители, на които ЕС наложи персонални санкции - забрана за влизане на територията на всички еврочленки и замразяване на финансови авоари. Затова посещението в България на Сергей Наришкин, предварително планирано между 6-и и 8-и май, няма да се осъществи.

МВнР припомня, че решенията на Съвета на ЕС са задължителни за страната ни.

Вчера българското външно министерство публикува изявление за очаквана визита на Сергей Наришкин в България в периода 6 - 8 май. В отговор Държавната дума оценява това изявление като грешка, която трябва да бъде поправена. Ръководителят на звеното за връзки с обществеността в Думата Юрий Шувалов поясни пред журналисти, че визитата на Наришкин наистина е била планирана в началото на май, но след това по взаимно съгласие на страните посещението е било отложено за по-късна дата.

Въпреки това днес виждаме ултимативно заявление, което не съответства на партньорските отношения между нашите страни, декларира Шувалов. Той допълни, че в това изявление звучат тези, които представляват недостоверна информация и че по същество има подмяна на фактите. Шувалов изрази надежда, че руското външно министерство ще реагира по подобаващ начин. Той увери, че отношението към братския български народ остава непроменено, независимо от изявленията на, по думите му, чиновниците в Министерството на външните работи на тази страна.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна