Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Вигенин: Няма пострадали хора от български произход при трагедията в Одеса

| обновено на 03.05.14 в 11:16
Снимка: БГНЕС

Няма пострадали хора от български произход при снощната трагедия в украинския град Одеса. Това обяви пред БНР министърът на външните работи Кристиан Вигенин. При сблъсъците между проруски демонстранти и украински националисти беше подпален профсъюзният дом и загинаха десетки хора. Министър Вигенин нарече случилото се "чудовищно":

Това подлежи на най-тежко осъждане. Ние настояваме за пълно разследване и никаква милост за убийците от вчера. Настояваме правителството в Киев да изпълнява стриктно поетите ангажименти за разоръжаване на паравоените групировки, за ограничаване на влиянието на крайната десница. Разследването ще каже кой е виновен, ще даде детайлите, но в края на краищата гарантирането на реда в града е отговорност преди всичко на управляващите и в Киев, и в конкретния случай в Одеса.

Според министър Вигенин не може да се твърди, че има непосредствена опасност за българите в Одеса, но след снощния случай има рискове насилието да се разпространи и в други населени места в областта. Ако това стане, България ще се погрижи за нашите сънародници, заяви още министър Кристиан Вигенин.

Насилието в Украйна подлага на риск сигурността и на газовите доставки към България, заяви външният министър Кристиан Вигенин. В интервю за "Хоризонт" той обясни, че тръбата, която пренася синьо гориво към нашата страна, минава недалеч от вече размирния град Одеса:

И ако ситуацията излезе от контрол не знам до колко биха могли да бъдат гарантирани дори сигурността на газопреносната инфраструктура, което би предизвикало нови проблеми. Не искам никого да плаша, но очевидно случващото се създава и най-малкото завишава риска от подобни събития.

Според министър Вигенин, събититята в Укарйна показват необходимостта от проекта "Южен поток", но и от алтернативни източници на газ. Вигенин определи като добра идеята на полския премиер Доналд Туск за европейски енергиен съюз, чрез който държавите от Евросъюза да купуват съвместно руски газ на еднаква цена.

Интервюто на Георги Марков с Кристиан Вигенин можете да чуете от звуковия файл.



БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна