Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Американски експерти ще помагат на Нигерия в борбата с "Боко Харам"

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Стотици са загиналите при атака на ислямистката групировка "Боко Харам" в североизточния нигерийски град Гамбру Нгала на границата с Камерун, съобщи Франс прес. Полицията в Нигерия обяви  награда от 300 000 долара за информация, която да помогне за спасяване на над 220 момичета, похитени от групировката "Боко Харам".

В страната има масови протести с искания властите да вземат решителни мерки за обезвреждане на терористите и освобождаване на заложниците. Съединените щати изпращат експертен екип, който да помогне на местните власти и армията, обвинявани от местните жители в неспособност да се справят със ситуацията.   

Американският президент Барак Обама изрази надежда международната общност да предприеме действия срещу "Боко Харам":

Предложихме помощ от нашата армия и правоохранителните ни органи и тя беше приета. Ще направим всичко, което е по силите ни, за да им съдействаме. В краткосрочен план целта ни е, очевидно, да помогнем на международната общност и нигерийското правителство, като един екип, да направим всичко възможно за освобождаването на тези млади дами. Но, също така, ще трябва да се изправим и срещу по-значимия проблем на подобни организации, които създават хаос в ежедневието на хората.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени