Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Комисията по външна политика към НС е против налагането на санкции във връзка с украинската криза

Снимка: БГНЕС
Запазване на възможностите за развитие на големи проекти като "Южен поток" и политическо решение чрез конструктивен диалог, приеха представители на БСП и "Атака" в нарочна позиция на Комисията по външна политика по кризата в Украйна. ДПС бойкотираха комисията, с аргумента, че становището няма юридическа стойност, а ГЕРБ поискаха обсъждане в пленарна зала.

Комисията по външна политика се противопостави на налагане на икономически и политически санкции, които засягат самите граждани на Евросъюза и други страни и възпрепятстват реализацията на енергийни проекти като "Южен поток". Това е записано в приетото становище на външната комисия. Председателят й Янаки Стоилов подчерта:

За мен е много важна стъпка това, че Комисията по външна политика, поне в лицето на част от своите членове, предлага това становище, което мисля е полезно за активната позиция на България в рамките на Европейския съюз, на НАТО, на всички формати, в които нашата държава участва.


Становището на Комисията по външна политика не изключва възможността по-нататък да бъдат обсъждани декларации на парламента и решения, които да го ангажират, каза Янаки Стоилов.

От ГЕРБ поискаха обсъждане на отделни декларации в пленарна зала по кризата в Украйна и разчетоха гласуваното от "Атака" и БСП становище като предизборен ход.

ДПС ясно демонстрираха позицията си, като не се явиха на заседанието. Янко Янков коментира:

Това становище по неизвестен начин е подготвено еднолично, емоционално. Дори и да го приемем - то няма как да влезе в Народното събрание за разглеждане. Какъв е смисъла тогава да го приемаме - само да се представим пред медиите ли?


Заместник външният министър Тодор Чуров заяви:

Виждам, че тука има поне два проблема - единият по съществото на текста, другият по процедурата. За съжаление Външно министерство, не може да бъде полезно в тази област.


Ситуацията в Украйна може да наложи отново свикване на Консултативния съвет за национална сигурност към президента,
посочи Янаки Стоилов. Той обаче подложи под съмнение решенията на съвета:

Консултативният съвет би имало смисъл да заседава, ако наистина той няма да се превърне в поле на разделение и в повтаряне на някакви баналности, което виждаме в не малко случаи.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна