Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Защитата на Цветан Цветанов умело се възползва от свидетелите си

Направи ми впечатление, че защитата на Цветан Цветанов доста умело се възползва от свидетелите, които иска, защото покрай това дело, покрай разпита на Калин Георгиев и покрай разпита на Орлин Тодоров бяха изведени две доста стабилни защитни тези, коментира съдебният репортер Силвия Великова по отношение на делото срещу бившия вътрешен министър Цветан Цветанов за отказ да бъдат използвани СРС-та срещу бившия шеф на РЗБОП – Велико Търново Орлин Тодоров.

Според адвокати, неангажирани с този случай, става дума за документално дело: Имаш закон, който казва, че когато прокуратурата или който и да е компетентен орган поиска разрешение от съда да бъде подслушван някой и съдът каже „да“, министърът не мисли. Той е длъжен да нареди да бъде експлоатирано въпросното СРС. Но  Цветан Цветанов е направил тази преценка, отказал е тогава и е разрешил месец по-късно. Първоначално обяснението, което чухме, е, че това е станало, защото Калин Георгиев го посъветвал засега да не слага подписа си, защото може да бъде компрометирано друго разследване. Кое е то към този момент не беше споменавано. Но вчера Орлин Тодоров, който беше разпитан, обясни, че е знаел, че го подслушват. Тук тръгна друга сюжетна линия – кой е човекът, който му е казал, че го подслушват. След  това обяснението на Цветан Цветанов, че е отказал да разреши използването на СРС-тата било това, че знаел, че Орлин Тодоров знае, че ще го подслушват. Присъда няма да има преди изборите.

По отношение на отстранения от поста председателя на Софийският апелативен съд Веселин Пенгезов, Великова коментира, че няма причина по делото да не се работи бързо.

Целия коментар чуйте в звуковия файл.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна