Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Четвъртият вот – на ход

Снимка: БГНЕС

Парламентът ще започне днес работата си с гласуването по внесения от ГЕРБ вот на недоверие към правителството за провал в сектор "Енергетика".  Искането за вота бе внесено от ГЕРБ на 16 май.

Първоначално дебатите трябваше да се проведат на 23 май - два дни преди изборите за Европарламент, но зарази липсата на кворум бяха отложени за 28 май.

Пет са основните мотиви на опозицията за вота на недоверие към кабинета "Орешарски" – липсата на визия в енергийния сектор, груба намеса в работата на независимия регулатор ДКЕВР, огромна задлъжнялост и ниска ликвидност между всички участници в енергийната система, липса на прозрачност и публичност при взимането на решения в енергийния сектор и провал на проекта "Южен поток".

До този ГЕРБ са внесли 3 вота на недоверие към правителството на Пламен Орешарски.

На 2 октомври 2013 г. народните представители отхвърлиха първия вот на недоверие към кабинета "Орешарски", внесен от Бойко Борисов и група депутати от ГЕРБ.

Тогава 111 депутати бяха "против", 86 "за", 20 се въздържаха. Мотивът тогава бе за провал на правителството в областта на инвестиционното проектиране.

На 10 октомври 2013 г. депутатите от ГЕРБ внесоха втори вот. Този път заради провала в политиката на регионалното развитие и инвестициите. На 17 октомври вотът бе отхвърлен.

Третият вот на недоверие бе внесен от ГЕРБ за политиката на кабинета в сектор "Сигурност". И този вот не мина. Гласуването беше на 12 февруари 2014 г. Със 116 гласа "против", 93 - "за" и 8 - "въздържали се" депутатите от БСП, ДПС и "Атака" го отхвърлиха.

Днес като извънредна точка в дневния ред на депутатите влизат и промени в Закона за здравето. Народните избраници ще продължат да обсъждат и проекта за отмяна на Закона за публично-частното партньорство.

Във времето за парламентарен контрол на въпроси и питания ще отговарят вицепремиерите Зинаида Златанова и Цветлин Йовчев, както и министрите Десислава Терзиева, Данаил Папазов, Искра Михайлова, Таня Андреева, Анелия Клисарова.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна