Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Чирпанлиев: Нужна е промяна, защото бежанците, получили статут у нас, не могат да се придвижват в ЕС

Николай Чирпанлиев
Снимка: БГНЕС

Председателят на Държавната агенция за бежанците Николай Чирпанлиев заяви в интервю за програма "Христо Ботев" на БНР, че е необходима промяна на Дъблинската система, защото бежанците у нас, вече получили статут, все още не могат да се придвижват в останалите страни от Европейския съюз:

Тук стои въпросът за правата на човека и по-точно правото на придвижване, а всъщност на бежанците се дава свободно право да се придвижват в България, но това не е тяхната мечта. Видимо те са дошли тук с идеята да получат статут и след това вече да преценят къде биха могли да се реализират най-добре и в случая видимо те са останали с впечатление, че някой ги е заблудил. Във всички случаи този някой не сме ние. Ние всячески се опитваме да им помогнем.

Междувременно министърът на външните работи Кристиан Вигенин изтъкна необходимостта от всеобхватен подход към бежанците по повод бъдещите приоритети на Евросъюза. Той е направил това на среща във Виена с австрийския му колега Себастиан Курц. Вигенин е подчертал, че е важно да се води целенасочена политика за подкрепа на държавите на произход. 
Двамата министри са потвърдили подкрепата на България и Австрия за реализацията на проекта "Южен поток", който ще гарантира сигурността на доставките на природен газ за Европа.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна