Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Джихадисти взеха за заложници десетки студенти в иракски университет

| обновено на 07.06.14 в 16:46
 Ислямистките бунтовници, които бяха взели за заложници десетки студенти в университет в град Рамади, са се изтеглили, прикривайки се със стрелба. Учебното заведение отново е под контрола на силите за сигурност, като при щурма на зданието са загинали най-малко двама души, съобщи ББС, цитирайки източници от местната полиция.  По непотвърдени данни бунтовниците са членове на джихадистката групировка "Ислямска държава Ирак и Леванта". Те проникнали в сградата, убили охранителите и взривили моста, водещ до главния вход.

Град Рамади се намира в западната иракска провинция Анбар, в която много райони се контролират от сунитските бунтовници, а властите месеци наред се опитват да си върнат контрола.

Това е третото мащабно нападение на иракските джихадисти. 59 души са загинали при продължаващите втори ден сблъсъци между полиция и бунтовници в северния иракски град Мосул, където бяха вризени две коли-бомби. 29 от жертвите са полицаи. Бунтовниците извършиха и терористичен акт в град Самара в централен Ирак.

В момента Ирак се сблъсква с най-сериозното насилието на своя територия след кървавите сблъсъци между шиити и сунити през 2006 и 2007 г. Насилието беше провокирано отново заради недоволството на сунитите, че страната се ръководи от шиитско правителство, както и от гражданската война в съседна Сирия. Най-малко 4300 души са загинали при терористични нападения в Ирак от началото на годината.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна