Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Местан: Задължителният вот ще навреди на цялата политическа система

Снимка: БГНЕС
Задължителният вот ще навреди на ДПС, е една красива мечта на много наши политически опоненти. Той ще навреди на политическата система и няма да излекува нито един порок, а ще го задълбочи. Това заяви пред журналисти на влизане в Народното събрание председателят на ДПС Лютви Местан.

Ако все пак се въведе задължително гласуване, което най-вероятно ще се случи, защото пред очите си виждам едно много мило съгласие сред останалите политически сили... ви уверявам, че са им много грешни сметките
, заяви той.

Едно право не може да се превърне в задължение
, добави Местан. Това е нечестно спрямо българските граждани, защото, ако те не припознаят никого в техните позиции, как ще гласуват за някого, попита той.

Лидерът на ДПС подчерта, че тезата, че със задължителното гласуване ще се повиши легитимността на централната власт, е цинична.

Ако имаме проблем със своята представителност и предвид ниската избирателна активност, тя не е висока, на първо място, трябва да търсим причината в нас самите, да реформираме себе си и партиите си, за да ги направим по-атрактивни, по-ефективни, да спечелим доверието на гражданите и това да доведе до по-висока избирателна активност, а оттам и до по-висока представителност
, каза лидерът на ДПС.

ДПС, в тази нелека ситуация, ще бъде фактор, който да спомогне за определяне на дата за предсрочни избори
, допълни Местан.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна