Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Иван Тодоров: ГЕРБ сякаш се уплашиха от възможността да се допусне референдум за задължителното гласуване

Снимка: БГНЕС

ГЕРБ сякаш се уплашиха от възможността да се допусне референдум за задължителното гласуване и мисля, че това е по-основната причина да не влязат в залата. Това коментира за предаването "Нещо повече" по "Хоризонт" специалистът по административно право проф. Иван Тодоров. Според него задължителното гласуване ще намали почти наполовина тежестта на етническия вот и на купените гласове. Никоя партия не иска да го подкрепи обаче, защото се страхува от наказателен вот от хората, които ще решат, че именно тази политическа сила ги кара да гласуват насила.

Купуването на гласове може да се ограничи, ако се увеличи наказанието за непосредствените изпълнители и ако те кажат кой им е наредил да купуват гласове от 10 години, да става административна глоба. Тогава те ще казват кой им е възложил да купуват гласове, но политическите партии не желаят това да стане.


Между 50 и 100 милиона лева би струвало, ако избирателите се стимулират с по 20 лв. след участие в изборите. Парите могат да дойдат от партийните субсидии и бюджетът да не бъде ощетен, освен това ще бъдат похарчени у нас и страната няма да загуби, коментира Тодоров. Друг вариант са данъчни облекчения или отстъпки от административни услуги. 

Интервюто на Диана Янкулова с проф. Иван Тодоров можете да чуете от звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна