Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Д-р Кехайов: Здравеопазването е в морален разпад

д-р Андрей Кехайов
Снимка: БГНЕС

Здравеопазването у нас е в морален разпад, а ресурсите на Здравната каса са пред изчерпване, обяви д-р Андрей Кехайов - председател на Обединението на здравните региони. 
Повече отвсякога е необходимо капитализиране на този национален капитал, така че да се вземат правилни решения. Кое от сектор "Здравеопазване", според Вас, в момента е безпроблемно? Като започнем от Спешната помощ, което е най-актуално. Проблемите с болниците, проблемите с финансирането, изобщо цялата система е пред морален разпад. Не се реагира адекватно. Недопустимо е институцията на лекарите и неговото ръководство да подписва Национален рамков договор без да знае какво подписва. Те практически реално не участват и в договарянето. Да не прогнозираш нещата, какво ще се случи в годината и да подписваш договор, като казваш, че всичките неща са по-добри, направо е или израз на некомпетентност и неадекватно поведение. Ресурсите в Здравната каса са към своя край. Дефицитът е много голям. Защо настоящият председател на лекарския съюз преди няколко години подписа парите за здравно осигуряване да бъдат прехвърлени във фискалния резерв?. Той трябва да носи отговорност - милиард и 400 милиона.
70 доклада на водещи специалисти в областта на медицината бяха представени на симпозиум на тема "Реалности и проблеми на здравната система в България". 

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна