Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Николай Стайков: Протестът създаде нова връзка на доверие между хората

По повод дискусията за 25 години от падането на комунизма, в предаването "Неделя 150" проф. Александър Кьосев от Софийския университет каза:

Аз не съм голям фен на юбилеите. Вчера като модератор се опитах да създам критична перспектива, за да си поговорим за значението на 1989 – а година. Не просто да я празнуваме и да се радваме, а да видим какво значи тя. Какво значи тя за нас, за нашите деца, за хората в България, за хората извън България. Най – важното беше да се види колко различна е тази година и нейното значение за  хората в България и за хората извън България, каза проф. Кьосев.

По повод една година от началото на протестите срещу назначаването на депутата Делян Пеевски за шеф на ДАНС в предаването "Неделя 150" Николай Стайков от "Протестна мрежа" каза:

Преди една година беше направено едно много знаково и символно назначение, за което хората много ясно показаха, че не може повече така. Правителството се опита да го изкара като една случайна персонална грешка и че я поправя, че нещата продължават по старому с цялата машина на пропагандата, която започна да работи срещу протестиращите хора. Ние протестиращите хора смятаме, че това е едно достигнато дъно, а не една персонална грешка. Ние задавахме на улицата въпроса кой, но не получихме отговор. Той никога не е бил по – актуален с оглед на последните събития, каза Стайков.

На въпроса дали "Протестна мрежа" вкара Делян Пеевски отново в новините със сигнала, който внесоха преди време в прокуратурата за проверка на "Бареков – Пеевски – Цветна Василев", Стайков отговори:

Едно постижение на протеста освен натиска, е осветляването на правителството и тези, които стоят зад тях, така че в този смисъл – да. /…./ Това, което направи протеста, е, че създаде една нова връзка на доверие между хората, каза Стайков.

Целия разговор с проф. Алексанъдр Кьосев и Николай Стайков чуйте от звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна