Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Арменски фестивал организира къща-музей "Яворов" в Чирпан

СнимкаЧирпан ще бъде домакин на арменски фестивал, съобщи за Радио Стара Загора Тодор Иванов – уредник на къщата-музей в родния град на лирика. На тази първа по рода си сбирка ще вземат участие над 150 арменци от цяла България. Тя ще започне утре от 11 часа в двора на къща-музей „П. К. Яворов” на новата открита сцена. Организатори на тази проява са Координационният съвет на арменската общност в България, къщата-музей „Яворов” и Община Чирпан, допълни Тодор Иванов:
Фестивалът е под мотото "Яворов поклон от признателните арменци". Според една анкета от 1910 г. "Арменци" е било най-рецитираното стихотворение, а приятелите на Яворов нашега са го наричали Агоп. На нашия празник ще има изпълнители от Варна, Шумен, Пловдив, София...

Арменската общност в България ще дари на къщата-музей „Яворов” бронзов бюст на поета по повод 115 години от написването на прочутата му елегия „Арменци”. Бюстът е копие на поставения в столичната Борисова градина, който е изработен от скулптора Григор Ахароняни. От същия творец е и първият бюст на поета, поставен в Кюстендил през далечната 1929 година, уточни Тодор Иванов. Пак Ахароняни е изваял и фигурата на Яворов пред фасадата на едноименното училище в Ереван. Дарението ще намери място в подготвяната нова експозиция в музея, който съществува от 6 десетилетия.


Горещи теми

Войната в Украйна