Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Жители на столичен квартал протестират срещу опасен жп прелез

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Жителите на софийския квартал "Горна баня" настояват да бъде изграден пешеходен подлез, за да се осигури безопасно преминаване на пешеходците през жп линията. Жертвите там вече са 30. Тази сутрин жители на квартала се събраха на протест. Иван Миланов, братовчед на загиналия на 17-и юни Валери Цонев, заяви:

Много натоварен участък и това е единствената пешеходна връзка с пет линии на градския транспорт, които минават през Околовръстния път и през "Овча купел". Хората няма как да го заобиколят. БДЖ каза, че този прелез там не съществува, на техните карти той е незаконен, това е жп магистрала, съответно всеки, който минава от там, извършва нарушение, затова нищо не е направено през годините, но хората минават оттам, стотици хора на ден. Буквално са на тълпи - майки с колички, бременни жени, възрастни хора. Искаме да се обезопаси това преминаване. 

Заместник-кметът по транспорт на София Любомир Христов ще бъде инициатор на среща с жителите на квартала и с управата на Национална компания "Железопътна инфраструктура", за да бъде намерено законно решение на проблема:

Следващата седмица планираме среща с колегите от Национална компания "Железопътна инфраструктура" (НКЖИ), вероятно с представители на районната администрация, с представители  на хората, които живеят в този район, за да можем да изясним всички гледни точки и да намерим възможно най-доброто решение. От тук нататък задължение на НКЖИ е да обезопасят линията, включително и с поставяне на прегради. От друга страна трябва да се отчита факта, че тази жп линия минава през урбанизирана територия, въпреки че това е някакво заварено положение. Предвид че минава през урбанизираната територия, ние ще потърсим заедно с колегите от НКЖИ максимално възможното работещо решение, така че да не се допуска нерегламентирано преминаване на линията от една страна, да се минимизира риска от потенциални жертви и паралелно с това да се потърси възможно удобното решение хората в този район да се придвижват в посоката, в която имат нужда.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна