Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Паяците и скобите в София са незаконни, определи съдът

Редът за паркиране в София обаче не се променя

Снимка: БГНЕС
Административният съд в София реши, че промените в Наредбата за движение и паркиране в столицата, които бяха приети в началото на миналата година, не са законни. Съдът е обявил за нищожна възможността да се паркира по постоянен адрес в синята или зелената част на града срещу годишна винетка.

Председателят на групата на общинските съветници от БСП Милка Христова обясни:

Съдът е приел, че даването на възможност само на гражданите с постоянен адрес да ползват тази привилегия, е незаконосъобразно, тъй като съществува и понятието настоящ адрес, т.е. с наредбата такава, каквато я приехме, ние лишихме огромна част от хората, които действително живеят по настоящ адрес в тези зони, да нямат правото да ползват тази услуга. Втората отменена част, която касае също всички граждани, които искат да ползват услугата "паркиране в синя и зелена зона", това е по отношение на това кой може да им слага скоби, кой може да им налага санкции, кой може да им продава винетки, кой може да ги репатрира и да им събира пари за това. По нашата наредба, такава, каквато беше приета с мнозинството на ГЕРБ, цялата тази оперативна дейност е предоставена на едно търговско дружество - небезизвестната "Център за градска мобилност". Съгласно решението на съда не може едно дружество, търговско, пък било то и 100% собственост на Столична община, да извършва такава дейност.

Въпреки решението на Административния съд редът за паркиране в София не се променя. Зафир Зарков от ГЕРБ призова общинските съветници да не бъдат крайни, за да не настъпи хаос в града.

Решението на съда от 24-и юни има правна стойност дотолкова, доколкото Столичната община може да го обжалва пред Върховния административен съд.



Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна