Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Преглед на печата

Снимка: БГНЕС

Железопътната катастрофа от вчера край старозагорското село Калояновец е централна тема на всички днешни вестници. Машинист загина, а 12 души са ранени, след като локомотивът и четири вагона на бързия влак от София за Варна излетяха от линията, пише в. Труд. Влакът дерайлира при навлизане в района на гарата в селото. Една от версиите е, че машинистът е навлязъл с висока скорост в участъка. Според Стандарт, влакът на ужасите летял със 100 км/ч. при ограничение на скоростта от 40. Участъкът, на който стана катастрофата, е единственият в България, по който могат да се движат влакове със 160 км в час. Отсечката “Михайлово-Калояновец” е била открита след пълна рехабилитация преди два месеца, разказа шефът на Национална компания "Железопътна инфраструктура" Милчо Ламбрев. Според предварителните огледи, трасето е било наред, работели са и всички стрелки, сигнализацията и автоматиката в участъка. Човешка грешка е довела до катастрофата, обясни и транспортният министър Данаил Папазов.

Мътят спецзакон за КТБ, съобщава още от първа страница в. Труд и уточнява: Специален закон, който да уреди фалита на КТБ, прехвърлянето на депозитите и активите в "Креди Агрикол" и гарантирането им от държавата, както и национализирането на втората банка - върху такъв вариант умуват в БНБ. Идеи за ремонт на законодателството, които да позволят на централната банка да извърши планираната операция до 21 юли, когато трезорът трябва да отвори врати, са били представени от БНБ в Министерството на финансите в петък. Очаква се опит за постигане на съгласие върху конкретни текстове да има в понеделник, когато ще бъдат и консултациите при президента Росен Плевнелиев.
Темата допълва в. Преса. Според изданието, ако новите правила не бъдат приети, вложителите в банката ще получат от Фонда за гарантиране на влоговете суми само до 100 хил. евро. Това означава, че фирми и банки ще загубят един милиард и 400 милиона лв., а физическите лица - 600 млн. Държавни компании държат там 300 милиона лева. В интервю за вестника икономистът Лъчезар Богданов казва "Само с фалит ще станат ясни загубите в КТБ".

Чувалите с над 205 милиона на Цветан Василев са изнесени от Корпоративна търговска банка като брак. Това е една от основните версии на прокуратурата, посочва Стандарт, като цитира високопоставени обвинители. В момента се проверява дали банкнотите не са извадени от трезора като "перфорирани" - негодни за употреба. Така товареното им не би се набивало на очи, обясниха разследващи. Според тях, колосалната сума пари може да е изнесена зад граница с частен самолет. Втората хипотеза на обвинителите обаче е, че милионите на Василев не са напускали България. Усилено се проверява вероятността парите все още да са на склад у нас и бавно - на дребни суми, да бъдат прехвърляни към банки в чужбина. Вестник Монитор посочва, че четирима ръководни кадри са обвинени за източването на банката.  

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна