Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проф. Илко Гетов: Идеята за задължителната минимална такса за лекарствата е да се спестят публични ресурси, а не да се натоварват гражданите

Снимка: БГНЕС

Според концепция, имаща за цел да гарантира достъпа до лекарства на всички ни, аптеките в страната ни са около 3500, но те са концентрирани в икономически атрактивните райони и населени места. По данни от 2012-а година в 38 общини в страната няма аптеки, които да работят със Здравната каса. Да се търсят стимули за разкриването на поне една денонощна аптека  в населените места с над 20 000 души предлага концепцията. Проф. Илко Гетов, председател на Българския фармацевтичен съюз, обясни, че стимулите за разкриване на аптеки могат да бъдат такива, каквито има за общопрактикуващите лекари, работещи в неатрактивни райони.

Това са някакво поемане на разходите, споделяне на отговорностите с общината и т.н. В процес на разработване сме на национална аптечна карта.

За идеята да се въведе задължителна минимална такса за лекарствата, които се покриват напълно от Здравната каса, проф. Гетов каза:

Това е така нареченото "съучастие". Въведено е в почти всички европейски държави. Сега напълно безплатните лекарства са оставени на добрата воля за социални услуги на аптеките. Тази такса при всички случаи няма да бъде нито голяма, нито смущаваща пациентите и няма да ограничи достъпа им до лекарства. Тук става въпрос за така наречената "дисциплинираща мярка", защото нашите проучвания показват, че се злоупотребява с предписаните и отпускани лекарства. Пациенти се презапасяват, взимат по повече от една опаковка. Идеята е да се спестяват публични ресурси за лекарства, а не да се натоварват гражданите. Това е друга система на ценообразуването. В много европейски държави системата е смесена - някакъв вид надценка и такса за обслужването. 

За идеята лекарствата с рецепта да бъдат освободени от регулация, т.е да има два варианта на цени, проф. Гетов каза, че е против това, защото не е разумна мярка.

Чуйте мнението от звуковия файл.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна