Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Румен Гечев: Очевидно някои среди в правителството са решили да направят политическа услуга

Снимка: БГНЕС

Ние сме категорично против актуализацията, защото тя не е необходима. Това заяви в предаването „12+3“ депутатът от Коалиция за България Румен Гечев, член на бюджетната комисия в парламента.

Изпадаме в много странна ситуация – мандатоносителят БСП, с чиито гласове беше избрано правителството заедно с тези на колегите от ДПС, с които доскоро си партнирахме, прави актуализация на бюджета с нашето изрично несъгласие. Нещо повече – внесеният проектобюджет в бюджетната комисия няколко минути преди началото на заседанието е най-малкото обидно за нас депутатите от БСП. Тази практика е изключително странна – по най-важният закон на държавата – бюджетът, да се взима решение в последната секунда. Второ – ние си имаме утвърдена практика в БСП – всички важни закони минават на експертна оценка, на обсъждания в парламентарната група и след обсъждането в групата ние, членовете на бюджетната комисия и на икономическата комисия, сме упълномощени как да гласуваме. Има нарушение на процедурата по един изключително груб и неприемлив начин.

Очевидно от 2 месеца се забелязва затопляне на отношенията между ГЕРБ и ДПС и президента, каза Гечев и добави:

Това си е право на парламентарно представените партии да променят конфигурации, да влизат в нови съюзи, само че това трябва да стане по-явно, по-категорично, когато се приемат например промени в бюджета. В целия свят именно приемането на бюджета е основен критерий за това дали дадена политическа партия или коалиция подкрепя или не дадено управление. Аз съм сигурен, че ние днес няма да подкрепим тези промени, защото те не са необходими първо от икономическа гледна точка и второ, защото това очевидно е политически жест, което става зад гърба на БСП. /…/ Очевидно, че някои среди в правителството са решили да направят политическа услуга.

Цялото интервю чуйте от звуковия файл.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна