Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Държавата отпуска 50 милиона лева за възстановяване на щетите след наводненията

Бюджетната комисия в НС одобри актуализацията на бюджета на НЗОК

Снимка: БГНЕС


Парламентарната Комисия по бюджет и финанси гласува допълнителни 50 милиона лева за бедствия и аварии заради наводненията от последните дни в страната. Парите се пренасочват от бюджета на "Програми и проекти в енергетиката", съобщи министърът на финансите Петър Чобанов.

Без участието на ГЕРБ и "Атака" бюджетната комисия гласува акктуализацията на бюджета на Здравната каса.

От името на Коалиция за България депутатът Петър Кънев обяви, че колегите му подкрепят актуализацията на бюджета на Здравната каса в размер на 225 милиона лева, разпределени 200 милиона за болниците и още 25 милиона за онкоболните. Но Коалиция за България и днес остава на позицията си, че в пленарна зала няма да подкрепи актуализация на макрорамката на държавния бюджет. С изключени на парите, отпуснати допълнително, за преодоляване на щетите от бедствията в държавата. 

Парите ще се пренасочат чрез вътрешно преразпределение, обяви министърът на финансите Петър Чобанов: Поради изключително сложната обстановка се наложи светкавично да реагираме и да предоставим още 50 милиона за бедствия и аварии.

Председателят на бюджетната комисия Йордан Цонев предложи да се гласуват средства, с които от 20-ти август да започне обезщетяването на граждани и фирми с депозити в КТБ, при условие на разкриване на банковата тайна за висшите държавни чиновници и за офшорните компании. Предложението му, обаче не беше прието.

Политическите сили не се разбраха за актуализацията на държавния бюджет. Дори гласуваните разходи за здраве ще бъдат пренасочени за сметка на свиване харчовете на всички министерства с 5 на сто до края на годината, с изключение на социалните плащания и на парите за общините. Решенията от тази сутрин ще се гледат в пленарна зала от 14 часа.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна