Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В. Нушева: Предлагаме на партиите вътрешнопартиен и междупартиен контрол

За нас е неприемливо партийни представители, политически привърженици или платени избиратели да бъдат регистрирани като наблюдатели

Снимка: БГНЕС

Обществен договор за провеждането на свободни, честни и демократични избори, който предлагаме на политическите партии, е фокусиран в няколко насоки не само в рамките на изборната кампания, но и в рамките на законодателната дейност на бъдещите представители, каза Ваня Нушева от "Прозрачност без граници" в интервю за предаването "Преди всички".

В тази връзка за нас е важно да посочим няколко дефицита, в отговор на които сме предложили конкретни  ангажименти на партиите. На първо място, прекратяване на практиката за злоупотреба със статута на независимите наблюдатели. За нас е неприемливо партийни представители, политически привърженици на една или друга кауза или платени избиратели да бъдат регистрирани като наблюдатели. Друго важно нещо е фокусиране на усилията върху начина, по който се съставят избирателните списъци. Очевидно подходът, по който се съставят избирателните списъци по постоянен адрес отварят все по-голяма пропаст между това, което виждаме в избирателните списъци и реалната демографска картина на населението. Очевидно е нужен подход, който едновременно дава реална картина и запазва правото на всеки гражданин да упражни своето право на глас, обясни тя.

Що се отнася до предизборната кампания, за нас е важно да предложим няколко ангажимента, формулирани в 4 точки. Вече споменах за наблюдателите, за избирателните списъци. Очевидно те ще бъдат част от една по-дългосрочна визия за промяна в законодателството. За нас е важно в бъдещата дейност на Народното събрание да бъдат поставени ясни правила на лобистката дейност. Бих искала да подчертая проблема с купуването на гласове. До този момент ставаме свидетели на обещания за това, че ще предприемат мерки за купуването на гласове. Ние предлагаме партиите да изработят свои вътрешни механизми, които работят за сигнализиране за купуване на гласове и за сигнализиране на институциите. Това, което предлагаме на партиите всъщност, е вътрешнопартиен контрол, а също така и междупартиен контрол. Много важно е да подчертаем, че предлагаме на политическите партии ангажимент, свързан с ниския капацитет на изборната администрация, особено на ниво секционни избирателни комисии. Членовете на тези комисии не са достатъчно добре запознати с изискванията на Изборния кодекс. Предлагаме да проведат едно допълнително обучение на своите представители в избирателните комисии. И разбира се, това, върху което също бих искала да поставя акцент, е в съответствие с духа на закона да предоставят своевременно на Сметната палата достоверна и актуална информация за даренията.

Нашата оценка от изпълнението на предишните договори показва следното -  около две трети от поетите ангажименти от политическите партии се изпълняват. Така например доста съществена част от новите изисквания в Изборния кодекс относно финансирането на политическите партии бяха извършени именно в резултат на този договор. Беше създаден публичен регистър за даренията. Това беше наше предложение, каза Ваня Нушева.

Цялото интервю Таня Величкова с Ваня Нушева чуйте от звуковия файл.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна