Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Христо Димитров: Всичко в Ченгене скеле е незаконно

Снимка: БГНЕС

Рибарското селище край Бургас, което е известно като Ченгене скеле, възниква в края на 70-те години на миналия век. Там тогава се местят всички рибари, тъй като по същото време бургаското пристанище се разраства и се обособява като промишлено. С държавни средства се изграждат двата канала и предпазна дига в района, където се влива и река Отманлийска.

Преди няколко дни, в резултат на поройните дъждове, селището беше залято и много от местните жители останаха без подслон и лодки.

Разруха и опустошение е видял след бедствието Христо Димитров, който снима специален филм за Ченгене скеле:

Това е страхотен проблем за тези хора, още повече, че за много от тях рибарството е техният бит, поминък и съдба, с това си вадят и хляба. /…/ До ден днешен там няма нищо законно. Както се изразяват местните хора, там няма един пирон законен. Непрекъснати борби се водят от тези хора да се узакони и никой не смее там да вложи някакви по-сериозни средства.

Димитър Янчев, председател на сдружение "Морски сговор", обяснява, че всичко, което е трябвало да се свърши от Общината, е свършено:

Имаме общ и подробен устройствен план, имаме селищно образувание, които са влезли в сила. Сега остава последната стъпка – хората да придобият земята под постройките си. Това зависи от министъра на земеделието. /…/ Нищо не може да се прави и проектира, без да се узакони селището, без да се придобие собствеността на земята.

Местните не могат да кандидатстват и за средства за подпомагане на пострадалите след наводнението, защото нормативно селището не съществува.

Повече по темата можете да чуете от звуковия файл.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна