Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Д. Янчев: Само политическо решение може да спаси рибарските къщи в Ченгене скеле край Бургас

Снимка: БГНЕС

Само политическо решение може да спаси рибарските къщи в бедстващото селище Ченгене скеле край Бургас. Това каза на среща в Областната управа председателят на рибарското сдружение "Морски сговор" Димитър Янчев. По данни на Регионалната дирекция за строителен контрол, до 2 месеца седем незаконни постройки в селището трябва да бъдат съборени.

144 рибарски вили подлежат на премахване от общо 251 заповеди, влезли в сила, каза началникът на Регионалната дирекция за строителен контрол Ваня Радева.

В момента си вървят едни процедури. Събаряне ще има в тези 2 месеца.

Единствено политическо решение може да се спре разрушаването на рибарските къщи, заяви председателят на рибарското сдружение Димитър Янчев.

Очаквам съдействие на политическо ниво да се предостави земята на хората да я закупят и с това да се сложи край на тази 42-годишна сага. 

Община Бургас има изготвен подробен устройствен план за рибарското селище, но неговото изпълнение зависи от акт, който трябва да бъде издаден от Министерството на земеделието и храните, каза главният архитект Веселина Илиева.

Ще настояваме проблемът със статута на рибарското селище да се реши в кратки срокове, подчерта областният управител на Бургас Павел Маринов

И това да развърже ръцете на Община Бургас, за да може да се даде право на рибарите да станат собственици на правата си на строеж.

Шест дни след потопа рибарското селище има нужда от строителни материали за възстановяване на улиците и къщите. След една седмица хората от селището ще бъдат изследвани за хепатит от специализирана лаборатория.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна