Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

България ще задълбочи сътрудничеството си с Азербайджан в сферата на енергетиката

България ще задълбочи сътрудничеството си с Азербайджан в сферата на енергетиката, защото страната е сред най-важните партньори на Европа за диверсификацията на доставките на природен газ. Това заяви президентът Росен Плевнелиев на среща с азербайджански държавен глава Илхам Алиев.

Плевнелиев е на двудневно работно посещение в Баку. Поводът е официалната церемония за началото на строителството на Южния газов коридор.

В съвместна декларация, подписана от президентите Плевнелиев и Алиев, беше подчертана важността на Договора за продажба на природен газ между "Булгаргаз" и СОКАР от септември 2013 година. Договорена е доставка на 1 млрд. куб. метра газ годишно от находището "Шах Дениз" в Азербайджан до България, която да започне от 2020 година.

На срещата Росен Плевнелиев и Илхам Алиев потвърдиха решимостта на двете страни за разширяване на сътрудничеството в области като фармацевтика и производство на лекарства, строителство и изграждане на инфраструктурни обекти, туризма, култура и образование, наука и технологии. 



Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна