Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В стрелбата отчетоха успешна година въпреки липсата на медали при мъжете и жените

От Българския стрелкови съюз отчетоха успешна година
Снимка: БГНЕС

Ръководството на Българския стрелкови съюз с председател двукратната олимпийска шампионка Мария Гроздева, отчита успешна 2014-а година за този спорт. Самуил Донков се класира на осмо място на 10 метра пистолет на световното първенство по спортна стрелба в испанския град Гранада през септември и донесе първа квота за България за олимпийските игри в Рио де Жанейро през 2016 година. Лидия Ненчева взе бронз в стрелбата на 25 метра пистолет при девойките. Тя стана и шампионка на 10 метра въздушен пистолет за смесени отбори в тандем с Владимир Свечников от Узбекистан на младежките олимпийски игри в Китай. В Гранада Антоанета Бонева влезе във финала и завърши седма на 25 метра пистолет при жените, а Александър Тодоров се класира пети на 10 метра пистолет при юношите.
Много съм щастлива от представянето на състезателите. Тази година беше много успешна. За Самуил ще направим всичко възможно той да се подготви отлично за олимпийските игри. Лидия Ненчева доказва, че е едно младо и талантливо момиче. Антоанета също има големи успехи - три медала от Световни купи, каза Мария Гроздева, която очаква между 4 и 5 квоти за Рио.

Основен проблем пред федерацията е липсата на материална база, както и липсата на електронни мишени.

Закупените електронни мишени са собственост на старата федерация. Ние направихме постъпки пред министерството да ни бъдат отпуснати 100 хиляди лева за нови мишени, а 90 такива стоят. Поискахме да ни бъдат дадени под наем за месец и половина, но ни искаха 10 600 лева. След това ни казаха, че не може да ни ги дадат. Изключително трудно е да се направи нормална подготовка без електронни мишени. Тренираме на стрелбище "Гео Милев" заради благоразположението на МВР. Нямаме собствена база дори. Относно клубовете тази година те бяха ощетени. За всичките 22 бяха отпуснато 60 хиляди лева, коментира спортният директор на Стрелковия съюз Димитър Тодоров.



Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна