Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Бундесбанк критикува плановете на Юнкер да използва Европейския механизъм за стабилност, за да повиши инвестициите в еврозоната

Членът на Изпълнителния съвет на Бундесбанк Андреас Домберт разкритикува плановете на председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер да се използват средства от Европейския механизъм за стабилност (ESM фонда), за да се даде тласък на инвестициите в еврозоната.

Юнкер предлага да се използват свободните средства от фонда ESM за финансиране на инвестиции в инфраструктурата, заяви Домберт по време на реч в института Брукингс във Вашингтон. По мое мнение, подобна стъпка ще намали значително ефективността на постоянния спасителен фонд на региона, подчерта той.

Домберт добави, че по този начин Европейският механизъм за стабилност ще отслаби своя мощен възпиращ ефект срещу евентуални нови спекулативни атаки срещу единството на еврозоната, ако предложението на Юнкер беше прието.

Това е първият път, когато Германската централната банка "нагази" във все по-интензивния дебат около възможността за използване на средства от ESM фонда - плановете на Жан-Клод Юнкер за инвестиционна програма в еврозоната за 300 млрд. евро чрез средства от Европейския механизъм за стабилност и посредством Европейската инвестиционна банка (ЕИБ).

През уикенда председателят на Европейския парламент Мартин Шулц прехвърли цялата тежест за подобно решение върху Юнкер, докато германският вестник Der Spiegel съобщи, че предложението е получило "ориентировъчни поздравителни кимвания" от президента на ЕИБ Вернер Хойер и от управляващия директор на ESM Клаус Реглинг.

Въпреки това, планът на Юнкер все още среща яростна съпротива от страна на Берлин. Германското правителство не вижда необходимостта от подобни съображения (предложения), е заявил в началото на седмицата официален германски говорител, според качен на интернет страницата на немското правителство препис от негова пресконференция.

В момента Европейският механизъм за стабилност (ESM) разполага с максимален капацитет за кредитиране в размер на 500 млрд. евро, от които 46,5 млрд. евро вече са отпуснати като финансова помоща за Испания и Кипър. Фондът ESM може да емитира дълг на международните капиталови пазари с оглед неговата капиталова база в размер на 80 млрд. евро, осигурена от правителствата на страните - членки на еврозоната.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна