Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Юнкер ще се откаже от идеята да използва фонда ESM, за да повиши европейските инвестиции, съобщава немската преса

Според непотвърдена информация, председателят на новата Европейската комисия Жан-Клод Юнкер ще се откаже от идеята да се използват средства от Европейския механизъм за стабилност (фонда ESM), за да се даде тласък на инвестициите в еврозоната, тъй като той е бил изправен пред непреклонна немска съпротива.

Юнкер ще спре да настоява за тази идея в обозримото бъдеще, съобщава днес немския ежедневник FAZ, позовавайки се на няколко неназовани длъжностни лица от ЕС. Изданието твърди, че е необходима промяна в споразумението за фонда ESM, за да могат да се пренасочват средства от него, а такава промяна изглежда неосъществима в светлината на отхвърляне на предложението на страна на Германия.

Немският вестник също така твърди, че първоначалното предложение за използване на средства от ESM в подкрепа на европейските инвестиции не е било дело на Жан-Клод Юнкер. Този въпрос е бил повдигнат за пръв път в съвместен отговор от управляващия директор на Европейския механизъм за стабилност (ESM) Клаус Реглинг и на президента на Европейската инвестиционна банка (ЕИБ) Вернер Хойер на запитване от страна на Юнкер, как тези финансови институции биха могли да помогнат за финансиране на неговия план за европейски инвестиции в размер на 300 млрд. евро.

Предложението предполага обща политическа воля за използване на част от неизползваните средства на фонда ESM за "ограничен период от време", които да подкрепят заемите, отпускани от ЕИБ, съобщава в-к FAZ, цитирайки съвместният отговор на Реглинг и Хойер.

Информацията на FAZ е факт само ден, след като Бундесбанк критикува плановете на Юнкер да използва Европейския механизъм за стабилност, за да повиши инвестициите в еврозоната.

В същото време агенция Market News International цитира говорител на Европейския механизъм за стабилност да казва: Новият президент на ЕК Жан-Клод Юнкер обяви инвестиционен пакет за 300 млрд. евро. При подготовката на това предложение Юнкер се консултира с директора на Европейския механизъм за стабилност (ESM) Клаус Реглинг. Но е работа на новия президент на ЕК да вземе решение по конкретните елементи на направеното от него предложение.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна